ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ !!!!!
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ !!!!!
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ !!!!!!!
Αν ψωνίζετε από χοντρικές συσκευασίες κερδίζετε περίπου 50% από την τιμή του κάθε πράγματος...Μπορεί και περισσότερο...Οργανώστε το και θα δείτε...Αξιοποιείστε τα λεφτά σας...
- ΚΡΕΑΣ
Μπορούμε πρώτα να το καβουρδίσουμε και μετά να το βάλουμε μέσα στο λίπος του ζώου και σε πήλινη συσκευασία. ( Ο περίφημος καβουρμάς που έπερναν μαζί τους οι σφουγγαράδες μας στα μακρινά πολύμηνα ταξίδια τους).
- ΨΑΡΙ
Μπορούμε να παστώσουμε ψάρια εύκολα με χοντρό αλάτι και διατηρούνται μήνες.
Η ψιλή μαρίδα,ο αθερνός, απλώνεται χωρίς αλάτι στον ήλιο μέχρι να στεγνώσει και όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε πρώτα στο νερό και μετά την κάνεις ότι θέλεις.
- ΛΑΔΙ
Το λάδι μπορούμε να το συντηρήσουμε με απλό τρόπο. Φτιάχνουμε ένα σακκούλι από κάμποτο και βάζουμε μέσα χοντρό αλάτι. Το βυθίζουμε μέσα στο ντενεκέ και το αφήνουμε εκεί. Το λάδι μπορεί να αντέξει έως και 20 χρόνια.
Το λάδι πρέπει να το διατηρούμε σε μικρά δοχεία...Γιατί ο αέρας που μπαινει στον ντενεκέ, το χαλάει...Σε δίλιτρα λοιπόν ή το πολύ πεντόλιτρα δοχεία το λάδι και βέβαια, μακρυά από το φως (όχι γιάλινα δοχεία) τη ζέστη ή το κρύο και την υγρασία...
Αν εχετε 15 λιτρους ντενεκέδες από το χωριό ΑΜΕΣΩΣ μεταφέρετε το λάδι σε δίλιτρα ντενεκάκια...
( Τα πήλινα δοχεία είναι τα καλύτερα για το λάδι)
- ΑΛΕΥΡΙ
Το σιτάρι και το κριθάρι σε πρωτογενή μορφή συντηρούνται μέσα σε μπετόνια αφού βάλουμε στο πάνω μέρος συκοφύλες και πάνω από αυτές στάχτη για να μην εισέρχονται ζωίφια.Το ίδιο το αλεύρι το συντηρούμε μέσα σε μεγάλα δοχεία ανακατεμμένο με χοντρό αλάτι.Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε το κοσκινίζουμε προσεκτικά.Οι κρίθινες κουλούρες οι παραδοσιακές είναι πολύ υγιεινές , θρεπτικές ,φθηνές και διατηρούνται από μόνες τους για πολλούς μήνες σε στεγνό χώρο.
- ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Συντηρούμε λαχανικά,πιπεριές, αγγουράκια,καρότα,κουνουπίδι, με ξύδι και αλάτι για πολύ καιρό ( τουρσί)
- ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Οι ξηροί καρποί συντηρούνται για μεγάλο διάστημα αρκεί να είναι αεροστεγώς κλεισμένοι ( γυάλες)
Μπορούμε να αποξηράνουμε στον ήλιο σύκα, που είναι πολύ θρεπτικά,και μετά να τα βάλουμε προσεκτικά και συμπιεσμένα σε ντενεκεδάκια ανοξύδωτα βάζοντας ενδιάμεσα φύλλα δάφνης . Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε από τα πάνω-πάνω και σφραγίζουμε το κουτί.
- ΟΣΠΡΙΑ
Τα όσπρια μπορούμε να τα φυλάξουμε μέσα σε μεγάλα βάζα ανακατεύοντας τα με χοντρό αλάτι και φύλα δάφνης και μετά τα φυλάμε σε στεγνό χώρο που να αερίζεται.
Οι φακές φυλάσσονται σε χώρο ξηρό, δροσερό και σκοτεινό. Οι φακές πρέπει να αερίζονται και για αυτό αποφεύγουμε αεροστεγή δοχεία και πλαστικά σακκουλάκια...
- ΠΑΤΑΤΕΣ-ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Εδώ...Ο αέρας είναι φίλος...Η υγρασία είναι ο εχθρός...
Τις πατάτες, τις βάζω, με το τσουβάλι μαζί, σε ένα...καλαμένιο κοφίνι...Και κάθε φορά που
παίρνω, τις ανακατεύω, ώστε να έρχονται οι πανω κάτω και το αντίθετο...Αν δεν μπορείτε να βρείτε κοφίνι, χρησιμοποιήστε τα λιόπανα, που θα ράψετε με μια σακκοράφα στις τρεις διαστάσεις...
Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.
Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους μισής πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπαζόμενα πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.
Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσεως είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν.
Αντί άμμου άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα ( στάχτη )
Έτερος τρόπος :
Βυθίζονται επί 1 η 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα.
Έτερος τρόπος :
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα εντός αλμυρού νερού, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών».
- ΚΟΥΑΚΕΡ
Αυτό είναι Νιφάδες Βρώμης και διατηρείται για χρόνια στα τενεκεδάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι πάρα πολύ θρεπτικό για όλες τις ηλικίες και υγιεινό.
Θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες χρήσιμες, πρακτικές και κοντά στην παράδοση μας .